Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chce zacząc pisać aplikacjie językiem "przyszlosciowym"

Jupito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, znam dobrze jezyki html i css, jestem w stanie zakodowac kazda strone internetowa bez galeri ( js, mysqula nie ogarniam ).

chce zacząc pisac aplikacje w jezyku jaki bedzie w przyszlosic, niechce sie uczyc jezyka ktory juz malo co ktos uzywa a za dwa trzy lata juz sie w nim nic nie bedzie robic. I mam pytanie do was i mozna powiedziec prosbe, czy ktos by mi nie napisal w jakim jezyku najlepiej tworzyc aplikacje ( wiem ze na pisaniu aplikacji mozna zarabiac jakos, prosze mnie poprawic ), czytalem cos o dolphinie ale nie wiem. Dzieki za wszelkie wiadomosci i strony startowe :>

Opublikowano

Aplikacja czy strona?

Jak Aplikacja to zależy na co:

Desktop - C++ na bank

Android - Android oraz Java

Telefony starsze - Java

Jeśli z kolei chodzi o WWW to zacznij od tego od czego zaczyna w sumie każdy - PHP choć jak nie ogarniasz MySQL to ja już ci przyszłości nie wróżę. A tym bardziej w przyszłościowych językach skoro JS'a nie ogarniasz.

Opublikowano

Dobra odpuszcze sobie, zajme sie czyms a profesjonalnie html css juz znam, jaki jezyk dalej? php hmmm . a nie lepie java do galeri widgetow itp?

Opublikowano

Tego to akurat nie wiem ale na stronach sa te slidery likeboxi galerie i inne pierdoly :P i w czyms to trzeba napisac :D, chyba ze masz inne zdanie na ten temat ;p to poslucham

Opublikowano

Ja ci powiem tak. Gdybyś ogarnął JS'a miałbyś już spore możliwości. Mianowicie masz już wtedy możliwość pisania aplikacji socketowych (NodeJS i socket.io). Przypomnę ,że z socketów korzysta m. in. facebook (jeśli dobrze pamiętam).

Kolejna rzecz jeśli chodzi o galerie to moim zdaniem PHP jest dobry ,ale jak się uprzesz to i na Nodeku to napiszesz :D.

Powiem więc tak:

Strony normalne - PHP

Strony normalne ,ale z dużym ruchem - NodeJS

Strony wymagającej szybkiej odpowiedzi przy minimalnym nakładzie zapytań - NodeJS

Zależy od tego w jakim kierunku chcesz iść jeśli chodzi o tworzenie stron.

@EDIT:

Tu ci może wrzucę zrzut kodu w NodeJS byś zobaczył jak on wygląda mniej więcej w połączeniu z socket.io:

Jeśli kogoś zastanawia czemu takie coś zrobiłem na 1033 linijce to przypominam - logiczne false to intowe 0. Przypomniałem sobie o tym po 20 minutach szukania błędu.

bv-roflspjfotvfzrwdlxtt.jpg

Opublikowano

Tak troszkę się wtrącę ale bnmbb mam pytanko :) Dlaczego uważasz ze do tych dwóch (gdzie dałeś NodeJS) nie może być ? Jeśli ktoś ma dobrze zaprojektowaną bazę danych i dodatkowo potrafi Cachować dane itp to PHP może się okazać bardzo szybkie ;-)

hcq0.png

Opublikowano

Jeśli chodzi o te z dużym ruchem to PHP musi być z jakimś dodatkiem typu ACP by strona dała się wczytać. Fakt cache może ,a nawet w hu.. pomoże.

Co do tego ostatniego - Znam tylko jednego wariata co pisze ten punkt w PHP - Gra 2D. Ma tam zastosowane ACP i Bóg jeden wie co jeszcze. Ale przy większej ilości graczy i to mu pier... (sory no ,ale dali mi nooby 30% ostrzeżeń i narazie nie fikam :D) dlatego rozwiązanie socketowe jest najlepsze do gier 2D gdzie ilość zapytań jest wystarczająco duża ,bo gdyby zrobić to w synchronicznym PHP gdzie wiele zapytań może nie zwrócić żadnej przydatnej informacji (np. odpytywanie co pół sekundy czy ktoś się ruszył) mamy w zasadzie dobrowolny atak DDoS. Swoją drogą ja swoją grę przepisałem z PHP do Node ;).

Lepsze od socketów jest tylko połączenie Point-To-Point (umożliwa nam to z tego co się orientuję WebRTC ,ale nie mam narazie czasu by nim się zająć) .

Może się w czymś mylę ,może w czymś pierdolę głupoty. Wtedy proszę mnie poprawić*

*Nie dotyczy foxbonda

Na dziś to ode mnie tyle bo połączenie World -> Kongo, mam tylko dzięki czekoladzie i dwóm herbatom co zresztą już niewiele daje ,a do nauki tak dużo... :D.

Opublikowano

Jeśli chcesz zacząć coś programować to najlepiej jakbyś poznał podstawy, a do tego idealne będą języki takie jak pascal czy c++.

Jeśli będziesz znał podstawy programowania możesz śmiało sięgać po języki wyższego poziomu, jest z czego wybierać, ale to Ty sam musisz wybrać ten, który Ci najbardziej odpowiada.

Java jak najbardziej będzie dobrym wyborem, to świetna platforma programistyczna z mnóstwem bibliotek i ogromną społecznością.

Podobnie C# .NET , z czego język C# jest duuuuuużo przyjemniejszy od Javy, ale nie każdy lubi rozwiązania Microsoftu, także jest to też bardzo dobra opcja.

Nie można też zapomnieć o dynamicznych językach skryptowych Python z frameworkiem Django oraz Ruby z frameworkiem Ruby on Rails.

Jeśli nie jesteś zarażony wirusem PHP to na razie trzymaj się z daleka ;) Co do node.js to tylko do wymiany informacji "real time", generowanie html i pisanie całej logiki aplikacji do mnie nie przemawia,

ale to tylko moje zdanie.

@bnmbb

Taki node.js tylko napisany w php :)http://reactphp.org/

Opublikowano

@Kongo Co do tego "Gier 2d" itp to się zgadzam PHP'em zabijesz server. Ale do stron z dużym ruchem (mówię tu stron czyli fora,Gry klikanki itp) PHP może okazać się idealny.

@Top

Sam PHP nadal się uczę (chociaż potrafię w nim wiele) i ciągle szukam rozwiązań optymalizacji. Chociaż nie zapominajmy jednak tutaj jak kolega 2x@up wspomniał o platformie .NET która też jest świetna (w między czasie sam poznaje C#), python, java i teraz magiczny JS (JavaScript). W tych czasach mamy bardzo duży wybór środowisk/języków do tworzenia WWW.

Kolega również wspominał o "Wirusie PHP". Podejrzewam że mówi tutaj o dużej społeczności która zrobiła nagonkę na ten język (nie będę spekulował czy jest to język programowania czy nie). Ze względu na jego prostotę dużo ludzi sie nim interesuje jednak 80-85% i tak nic nie umie (0 optymalizacji, 0 logicznego myślenia i brak rozpoznania podstawowych błędów). Nie liczni potrafią zrobić coś porządnego w tym języku (Na forum to własnie 80% dzieci minkraftka tworzy tematy z problemem gdzie brakuje średnika). Z czystą ręką na sercu mogę powiedzieć iż PHP ogarniają na pewno Kongo, Foxbond (tak nasz foxbondzik <3) oraz jeszcze kilka ludzi których rzadziej widzę na MPC (a uwierzcie siedzę tu baardzo długo).

Pozdrawiam Nygol :-)

hcq0.png

Opublikowano

[...]

powiedzieć iż PHP ogarniają na pewno Kongo, Foxbond (tak nasz foxbondzik <3) oraz jeszcze kilka ludzi których rzadziej widzę na MPC (a uwierzcie siedzę tu baardzo długo).

happy-oh-stop-it-you.png

Przypomnę ,że z socketów korzysta m. in. facebook (jeśli dobrze pamiętam).

Tak, ale nie z node. Jeśli się nawet dokładniej przyjrzeć to chat na fb korzysta z flasha (o ile ma się go włączonego).

O ile node jest 'ciekawe' nie nadaje się do dużych stron. Wystarczy przejrzeć issue tracker na github-ie. Można dość szybko zauważyć, że dla node magiczną liczbą jest 200k. Śledzę projekt na bieżąco, jeszcze nie było aplikacji, który jest w stanie obsłużyć taką liczbę klientów. Już pomijając express (~150k), czy socket.io (~60k).

Tutaj wyjściem nie jest lepsza maszyna, bo takowa nie istnieje. Problem stara się omijać forkując procesy co w przypadku procków wielordzeniowych pomaga (node jest jednowątkowy, 32bitowy). Były też dwie historie firm, które chciały być innowacyjne, a teraz są w ciemnej dupie. Nakłady finansowe na utrzymanie serwerów są kilkukrotnie wyższe od zakładanych (i o wiele wyższe od odpowiedników w php).

Zacznijcie rozróżniać js (javascript) i java (od oracle).

wspomniał o platformie .NET która też jest świetna (w między czasie sam poznaje C#)

Z początku chciałem nawet pisać w C# serwer ze względu na mniej skomplikowaną obsługę sieci od c++. Jednak potrzebuje .net co uniemożliwia zastosowanie go do aplikacji serwerowych.

pisanie całej logiki aplikacji do mnie nie przemawia,

(chodzi tu o node.js)

Model pisania w node to jakby wyższy poziom abstrakcji. Jeśli chcesz napisać serwer to wpierw tworzysz dziesiątki (jeśli nie setki) linijek kodu, aby zapewnić sobie takową eventową strukturę.

Fakt, nie potrafię tłumaczyć, przydałyby się jakiś kurs w kolegium nauczycielskim ;)

(sory no ,ale dali mi nooby 30% ostrzeżeń i narazie nie fikam :D)

Ja mam powyżej 60% już...

Teraz szybko napiszę - nie słuchaj wypowiedzi bnmbb. Aż se ssy na szybko porobiłem żeby się pośmiać. Jutro rozwinę wypowiedź.

heheszky

Stahp, wystarczy

Pozdrawiam

Opublikowano

Z początku chciałem nawet pisać w C# serwer ze względu na mniej skomplikowaną obsługę sieci od c++. Jednak potrzebuje .net co uniemożliwia zastosowanie go do aplikacji serwerowych.

Nie czaje, po prostu potrzebujesz serwera z Windows Server i tyle.

Opublikowano

Nie czaje, po prostu potrzebujesz serwera z Windows Server i tyle.

Porównaj cenę wykupienia i utrzymania serwera bazującego na M$, a bazującego na własnoręcznie dobranej dystrybucji linuxa.

Nawet zakładając, że cena by była taka sama, to trzeba jeszcze zwrócić uwagę na wydajność. Ile narzuca win, a ile linux. Ile narzuca c#, a ile c++

Opublikowano

kurde no teraz jak sie naczytalym tych postow, to mi sie popiepszylo w glowie, mam rozumiec ze teraz mam sie uczyc javascript ( nauke traktuje powaznie, ps: nie gram w "majnkrafta" ), jest to jezyk ktory sie przyda w tworzeniu stron i pisaniu aplikacji

Na normalne strony ktore mysle ze nie beda mialy duzego ruchu, galerie i te inne projektowac w php tak

Pozostale strony NodeJS = javascript ?

Czyli teraz java?

Htmla umiem wykorzystac chyba w 100%

css w 90%

A i co do pierwszego postu, pomylka, nie mysqula ( tego nie probowalem ) tylko jquery, narazie nie ogarniam :P

Opublikowano

@Foxbond dobrze powiedział

@Top
Słuchaj to zależy widziałem że piszesz w różnych kategoriach ten temat (np w C++ tez cie widziałem). Musisz sobie zadać jedno pytanie: Co chcesz robić?
Aplikacja desktop -> C++ / C# Aplikacje Internetowe -> PHP/.NET/Python i nawet chyba JAVA.

Dodatkowo jeśli aplikacje internetowe to HTML, CSS i JavaScript (nie myl z Java jedynie co ich łączy to przedrostek).

Ja Pisze w PHP zwykłe strony do których on sie nadaję. Ja sam od Siebie moge go polecić jednak jeśli potem będziesz chciał się przesiąść na jakiś inny język to mozesz mieć problemy. PHP jest językiem prostym, "nie ma" typów danych (są ukryte i w każej chwili mozesz zmieniać typ zmiennej). A w innych językach kompilowanych możesz mieć problem bo tam już z góry narzucasz czy to ma być liczba, ciąg znaków, znak , boolean (true/false) itp.

Pozdrawiam Muniez

@Foxbond
Chociaż czasami uważasz sie za wyższego i starasz sie to pokazać to i tak mam do CB szacunek ze względów tego że jednak coś potrafisz. Tylko jak byś tak mniej "hejcił" a więcej poważnie gadał to by było Git ;-) Pozdro

hcq0.png

Opublikowano

kurde no teraz jak sie naczytalym tych postow, to mi sie popiepszylo w glowie, mam rozumiec ze teraz mam sie uczyc javascript ( nauke traktuje powaznie, ps: nie gram w "majnkrafta" ), jest to jezyk ktory sie przyda w tworzeniu stron i pisaniu aplikacji

Na normalne strony ktore mysle ze nie beda mialy duzego ruchu, galerie i te inne projektowac w php tak

Czyli teraz java?

Htmla umiem wykorzystac chyba w 100%

css w 90%

A i co do pierwszego postu, pomylka, nie mysqula ( tego nie probowalem ) tylko jquery, narazie nie ogarniam :P

( nauke traktuje powaznie, ps: nie gram w "majnkrafta" )

A ja gram w MC, pewnie już z rok prowadzę mały serwer gdzie od czasu do czasu gramy sobie ze znajomymi. Nie rozumiem tej nagonki na tą grę.

mam sie uczyc javascript [...], jest to jezyk ktory sie przyda w tworzeniu stron i pisaniu aplikacji

nie do końca. Javascript pozwoli ci na tworzenie dynamicznych stron internetowych. To właśnie z niego korzystasz, gdy robisz animacje po stronie przeglądarki, galerie bez przeładowania strony, dynamiczne ładowanie treści.

Nie ma określonego kanonu. W każdym języku można napisać wszystko. Po prostu niektóre są stworzone z myślą o pewnych zastosowaniach.

Żebyś lepiej zrozumiał:

Po stronie serwera:

strony -> php

aplikacje (np. chat, gry, komunikacja/interakcja real-time) -> node

Po stronie klienta zawsze korzystasz z HTML, CSS, javascript. oczywiście mówimy tutaj o typowych stronach, należy jednak wspomnieć, że może to być również java, flash.

A i co do pierwszego postu, pomylka, nie mysqula ( tego nie probowalem ) tylko jquery, narazie nie ogarniam

JQuery to najprościej mówiąc zbiór funkcji ułatwiający pisanie w javascript.

Przestań mieszać pojęcia, bo jak można pomóc osobie, która nie rozumie o czym się do niej mówi?

java = java -> aplet javy, *.jar

javascript = js -> skrypty js, *.js

Opublikowano

ok, dzieki, juz rozumiem ;p, teraz tak czytam ze php jest do formularzy itp a javascript do wygladu to jeszcze jedna rzecz, teraz po html i css php?

Opublikowano

To PHP będzie odpowiedni :-)

@Foxbond

Nikt nie mowi ze 100%, ale większość to ludzie z małym rozumkiem, brakiem zaangażowania i logicznego myślenia.

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...